Pura i senzilla com abigail 2021


2021

Pura i senzilla com abigail

Rosa Zaragoza: «L’època de Sefarad, Al-Andalus, va ser una època de floriment de la cultura»

Rosa Zaragoza ens ha presentat el seu nou CD «Pura i senzilla com Abigail», on interpreta nou poemes hebraics de jueus catalans (segles XI -XV) que va publicar Llibres del Mall l’any 1976. Aquest disc vol ser un homenatge a Jaume Riera i Sans, hebraista català que va trobar els cinc únics cants de noces dels jueus catalans i va coescriure el llibre d’on surten aquests poemes ara convertits en cançons. El disc es va enregistrar en directe al pati de Bonastruc ça Porta, Girona, l’agost passat. Les músiques són antigues i mediterrànies, Eduard Iniesta ha fet de productor musical i tots els arranjaments. Toca també la guitarra, el baglamas i el bouzuki i hi participa Rusó Sala amb veu i guitarra i Miriam Encinas a les percussions.

El llegat dels jueus a Catalunya és d’una gran bellesa i molt poc conegut; aquest CD vol ser proper a la gent, molt mediterrani, que arribi al cor de cadascun i cadascuna dels oients.

La ciutadania necessita exemples històrics de convivència, tal com va ocórrer en aquella època fins que els Reis Catòlics van decidir expulsar jueus i musulmans de tota la península, com és sabut.

Aquest CD vol ser un homenatge a Jaume Riera i Sans, hebraista català que va trobar els cinc únics cants de noces dels jueus catalans i va coescriure el llibre d’on surten aquests poemes ara convertits en cançons.

El llibre, ja exhaurit es diu «Poemes hebraics de jueus catalans», d’Eduard Feliu i Mabres i Jaume Riera i Sans”. La cantant catalana Rosa Zaragoza és la creadora de la música

«Totes les religions estan contra el plaer de les dones»

ROSA ZARAGOZA Cantant i estudiosa de la música antiga

«Està bé treure la religió de l’escola, però de l’ànima se n’ha de parlar.»

Albert Soler

Al disc «Pura i senzilla com Abigail» que va interpretar fa uns dies al centre Bonastruc Ça Porta, Rosa Zaragoza canta poemes de jueus catalans, d’entre els segles XI i XV. El dia 27, a l’espai Gira-sol de Sant Gregori, explicarà el conte «La donzella sense mans», intercalat amb cançons